close
Droomvlucht
Foto: Pretparkfotograaf.be

Fotograferen in de automatisch stand kan natuurlijk perfect. Wil je wat meer controle over het eindresultaat is het fotograferen met wat meer basiskennis handig meegenomen. Zo haal je je camera misschien een keer uit de automatische stand of schakel je over naar de andere mogelijke standen op je camera.

In fotografie zijn drie hoofdinstellingen die de uiteindelijke belichting van de foto bepalen. Diafragma, sluitertijd en iso hebben hier namelijk invloed op. Deze drie bepalen tezamen het eindresultaat.

Geen zorg over de vele begrippen, in de praktijk valt het allemaal best mee. Al die getallen en rare termen zijn misschien niet altijd even duidelijk, maar zijn in principe niet héél belangrijk om leuke foto’s te verkrijgen.

Iso:

Deze instelling bepaalt de gevoeligheid van de camerasensor. Indien er een hoeveelheid licht de camerasensor raakt, maar deze te weinig is kan men de sensor gevoeliger instellen. Door de iso te verhogen wordt je sensor gevoeliger voor licht. Verlaag je de iso dan zal de sensor minder gevoelig worden.


Dezelfde foto’s met gelijke instellingen waar enkel de iso trapsgewijs verhoogt is.

Gevoeliger is beter? Niet helemaal waar, de iso verhogen zorgt ook voor ruis in je foto. Hoe hoger je de iso neemt, hoe meer ruis er kan optreden in je foto. De techniek hierin verbetert steeds dus de nieuwere camera’s hebben hier minder last van dan de oudere modellen. Ook in de nabewerking kan je ruis reduceren. Heb dus geen schrik om toch hogere iso waarden te gebruiken; soms kan je niet anders. Daarnaast is de ruis niet altijd storend, en zeker niet wanneer je de foto verkleind voor bijvoorbeeld op websites.


In de donkere delen valt het verschil in ruis tussen deze twee foto’s goed op.

Tags : FotoPopulair
Gert-Jan

The author Gert-Jan

Leave a Response